Rudies och konsten att leva livet

Om att vara fru till en, mamma till tre, hobbybonde och barnmorska.

En månad har gått.

Kategori: Allmänt

För en månad sedan såg jag Cowspiracy, om köttproduktionens påverkan på miljön, och bestämde mig för att göra det jag kan för att ge framtidens barn.. En framtid. 

Jag har inte köpt kött sedan dess. Inte ätit det heller direkt, om man inte räknar när vi ätit av Erik och Sahars kalkoner vid två tillfällen. När folk frågar mig om jag är vegetarian eller vad jag är har jag svarat att jag inte köper kött och eftersom jag inte har någon ko eller gris att slakta blir det att jag inte äter kött. Allt annat äter jag. Jag vill fortfarande skaffa några får, någon gris och kanske en ko i framtiden för att kunna slakta och äta och jag vill utöka fågelfarmen med fler köttdjur till sommaren. Jag vill alltså kunna äta kött utan att köpa det från någon större leverantör, jag vill veta att jag äter glada och lyckliga djur och jag vill göra det i betydligt mindre skala än tidigare. Jag vill bli självförsörjande när det kommer till kött (bland annat) och just nu är jag det.


Det är MYCKET lättare att inte äta kött än jag trodde. Tidigare har jag försökt introducera mer vegetariskt i vår vardag, men först nu när jag inte längre köper hem kött klarar jag av att hålla mig ifrån det. Sen äter vi mycket fisk och skaldjur också och det underlättar enormt. 


Vi äter massa gott. Ibland äter vi jätteäckligt (är novis i det vegetariska köket och försöker lära mig vad jag gillar och inte gillar). Jag lagar massa ny mat varje vecka. Barnen ratar allt, men de gör de i vanliga fall också, bara halvfabrikat är "riktig mat" i deras ögon. Vi köper asiatiskt eller sushi som skräpmat och när vi äter pizza väljer jag en utan köttprodukter, hamburgare vegetarisk. Jag saknar inte köttet, inte än, har alldeles för många spännande vegetariska recept att tillaga och fisk är ju så förbannat nyttigt. 


Trivs verkligen i vår mer köttfria vardag, hoppas kunna inspirera andra till att välja bort köttet oftare. Rekommenderar att se Cowspiracy (finns på Netflix) om ni vill veta mer om köttproduktionens påverkan på miljön, extra aktuellt nu med stora klimatkonferensen i Paris.

Att samtala med en nästan tvååring.

Kategori: Allmänt

Jag och Iris tog en promenad in till byn för att se om vi såg någonting spännande. Vi såg en hund. Vi pratade lite om vad hunden gjorde:

-Oj mamma, titta hund gå ner i dike!

Jag förklarade att den skulle kissa och bajsa där, Iris funderade en stund.

-Katten stanna hemma. Han orka inte gå.

Klockren analys! Inte ens jag har tänkt i de banorna förr. Helt otroligt hur ett barns tankar fungerar, vilka fantastiska slutsatser de drar. I min värld funderar jag inte ens över varför katten inte följer med på promenaden, men i Iris värld dyker både frågan upp samtidigt som hon själv klurar ut ett svar på den.

När vi gick tillbaka var hunden borta och jag frågade Iris om hon trodde hunden gått hem till katten kanske.

-Ja. *funderar lite* Hunden biter katten.
-Tror du det? Då får väl katten ont?
-Ja, och så blir han lessen.

Klok och empatisk. Pratar en del om att vara ledsen och rädd, så liten men ändå så stor. Så värdefullt att alla tankar kan bli till ord. Så kul att få veta ved en liten tvååring funderar på.

Mörkt, grått, slaskigt, halt och trist, men att få gå och upptäcka världen med dig blir aldrig tråkigt.

Jag och Iris.

Kategori: Allmänt

Det blir jag och Iris hela veckan lång. Jag är sjukskriven idag, ledig imorgon och jobbar kväll onsdag-torsdag så fyra förmiddagar i rad får vi för oss själva. Är så mysigt att påta på med Iris. Hon har så fiffiga idéer och är så lättsam. Hon roar sig bra själv samtidigt som on agerar hack-i-hälinen och följer varje steg jag tar.

"Här sitter jag." Ja det gör du.

Iris kan allt själv, säger hon. Och faktiskt så kan hon nästan allt. Hämta saxar från gömstället i tvättstugan, hitta fjärrkontrollen, dricka mjölk i soffan, tvätta händerna så hela tröjärmarna är dyngsura o.s.v. 

Ska dra på broddarna och försöka gå en liten promenad lite senare, både jag och Iris är i behov av friskluft.